home »

Junioren: Flevotour

Kampen, 24 april. 

Om 14:00 uur staan er +/- 180 adrenaline mannen te wachten op het startschot van de 49ste editie van de Flevotour. De eerste Nederlandse klassieker 2012 voor de Junioren. Voor CT de Leasewinkel.nl staan aan het vertrekt Koen van Nieuwpoort, Jordi Sloof en Etienne Lenting. Eindelijk is het 14:15 en kunnen deze, briesende, stille, peinzende, fluitende en zingende mannen aan hun koers beginnen. Het weer is mooi er staat in Kampen wel wat wind, +/- kracht 3. Maar leer mijn de Flevotour kennen in de Flevopolder lijkt dit wel windkracht 8. De neutralisatie gaat niet helemaal vlekkeloos met een kleine valpartij (etienne wil je voortaan iedereen er netjes tussen laten, ook al rijden ze op de stoep dan moet je ze niet terug koppen) kan iedereen zijn weg vervolgen naar de brug in Kampen waar het spul los gelaten wordt voor een wedstrijd over bijna 120 km.

De wedstrijd ontploft al op de dijk langs het ketelmeer. Dit is bijna direct vanuit het vertrekt, en na ongeveer 15 km. hebben we al een kopgroep van 23 man. Maar geen van onze mannen zitten hierbij. Het gehele peloton werd aan flarden gereden en het is een waar slagveld achter deze kopgroep. Er ontstaan zeker nog 8 groepen hierachter. Koen zit heel goed mee te draaien in groep 2 en Etienne en Jordi rijden in de groepen daarachter. (Jordi kan tijdens de koers heel goed doorgeven dat hij het met sommige renners geen vrienden van hem zijn en ook niet worden, de woorden kunnen jullie zelf wel invullen). Want het is toch behoorlijk wringen om een beetje positie te houden in het begin van de koers. 

De wedstrijd werd lang gekleurd door de kopgroep van 23 man. Maar deze groep krijgt maar een kleine voorspong en voor de terugkeer bij de brug in Kampen en met nog ongeveer 25 kilometer te gaan is groep 1 en 2 toch samen gekomen en hebben we een pelotonnetje van 32 renners. Waaronder ook de goed rijdende Koen. Ook al kijk hij niet heel erg fris meer.  

Jordi en Etienne volgen ondertussen in groep 3 (noem het maar het peloton van ongeveer dik 40 renners) op zo’n 3,30 - 4 minuut achter deze groep. Maar omdat er een soort 8 volgt voor Kampen (dit is waarschijnlijk uit voorzorg gedaan omdat ze de misschien de koplopers tegen kunnen komen) worden ze met nog maar 20 kilometer te rijden toch uit koers gehaald. Dit werd de jury niet in dank afgenomen, want ze hadden gewoon de koers uit kunnen rijden. Dit was ook de mening van andere mensen.

De wedstrijd gaat ook zonder hun verder en met de eerste doorkomst is er een kopgroep gevormd, deze kopgroep blijft tot de finish bij elkaar. Maar in deze laatste omloop van 9 km. word de groep van 32 mannen helemaal uit elkaar gereden, ze druppelen bijna allemaal 1 voor 1 binnen en eindigt Koen op een hele mooie 24ste plaats. Koen zijn moeder was zichtbaar trost, op hem.  

Jordi was half tevreden, blij omdat hij eindelijk eens op de fiets heb kunnen blijven zitten, want in de voorgaande jaren lag hij er telkens wat rot onder. Etienne was mmmmmmmmja.,  hij had net als Jordi graag deze koers uitgereden. Maar toch tevreden (omdat de begeleiding ook goede woorden had over deze wedstrijd, alleen dat er getraind moet worden op het aanpakken van de bidons bij de bevoorrading, geen van de renners is het gelukt om er een aan te pakken) gaan de 3 mannen naar huis, en wordt er luidkeels op de achterbank de top 40 uit hun hoofd gezongen, dus de sfeer is goed. 

P.S. Er zijn in deze wedstrijd ook maar 49 renners van de 180 aangekomen.